Sporten bij een BURNOUT

sporten met een burnout

STRESS

Stress wordt veroorzaakt als er disbalans ontstaat tussen druk van buitenaf (draaglast) en je innerlijke veerkracht (draagkracht). Je innerlijke veerkracht is de optelsom van je lichamelijke en mentale veerkracht. Hiernaast spelen karaktereigenschappen en negatieve denkpatronen een rol bij hoe met stress wordt omgegaan. Al deze factoren spelen een rol bij het ontstaan van een burnout. Als de stress langdurig aanhoudt kun je geleidelijk - en vaak zonder dat je erg in hebt - de overstap maken van chronische stress naar overspannenheid en als eindstation: een burnout.

 

BURNOUT SIGNALEN/LEERMOMENTEN

1: Ik had beter moeten luisteren naar de stress signalen die ik kreeg.

Iedereen krijgt signalen van het lichaam die je aangeven dat je te veel van je zelf vraagt. Die signalen krijg je niet voor niets. Je kunt je signalen van stress zien als een soort boodschappers van je lichaam. De boodschap is dat je tot rust moet komen. Dat je signalen van stress altijd serieus moet nemen. Je lichaam weet vaak al eerder dat er iets aan de hand is dan je hoofd. Luister naar je lichaam en zorg ervoor dat het niet hoeft te schreeuwen. 

2: Ik had niet constant maar moeten doorgaan en doorzetten.

Dit is iets wat alle mensen met een burn-out goed kunnen: doorgaan en doorzetten. Het zijn juist de sterke (en niet de zwakkere) mensen die een burn-out krijgen. Het zijn de knokkers, de vechters, de bijtertjes. Ze zijn zelfs zó sterk dat ze langer doorgaan dan goed voor ze is. Je kunt ook krachtig en sterk zijn zonder te vechten. Misschien is dat zelfs nóg krachtiger.

3: Ik was altijd maar bezig voor anderen te zorgen en vergat hierbij mezelf.

Ik kwam op de laatste plaats. Dit zie ik vooral terug bij vrouwen. Zeker wanneer zij gezegend zijn met een gezin. Dat heeft alles te maken met het zorg-gen wat vrijwel alle vrouwen hebben. Wanneer je altijd maar geeft en het belang van anderen boven je eigen belang stelt, komt er een moment dat het gaat wringen. De balans tussen wat goed is voor de ander en wat goed is voor jou kan verstoord raken. De druk en stress (of stressbeleving) neemt toe. Maar weet je? Als jij goed voor jezelf zorgt en het goed met jou gaat, kun je juist veel beter zorgen voor al die andere mensen die belangrijk voor je zijn. Als dat geen win-win-win is, dan weet ik het niet meer.

4: Ik heb mijn werk voor laten gaan op mijn gezondheid.

Veel mensen laten zich leiden door de omstandigheden op het werk. Hierdoor gaat het werk voor op de gezondheid. Men denkt dat er geen oplossing is. Misschien ligt er angst aan ten grondslag om niet goed genoeg te zijn of je baan te verliezen. Maar uiteindelijk - als het erop aankomt - zegt iedereen achteraf: ik had beter voor mijn gezondheid kunnen kiezen dan voor mijn werk. Maak het bespreekbaar als je jezelf hierin herkent. Zolang je niets zegt, kan er ook niets veranderen.

5. Ik heb geen tijd genomen voor ontspanning.

Men staat altijd maar "aan" en gaat altijd maar door. Het feit dat privé en werktijd dankzij de technologie steeds meer door elkaar heen lopen, draagt hier in grote mate aan bij. Te veel mensen gaan mee in deze maalstroom en denken bovendien dat ontspannen niet nodig is. Ontspanning heeft niets met luiheid te maken, maar alles met goed voor jezelf zorgen. Ontspanning is nodig om tot rust te komen en je stressniveau te laten dalen.

 

AANPAK BURNOUT.

De aanpak van een burnout in twee verschillende stappen/fases.

1. De eerste stap is dat je jouw energie- vretende patronen doorbreekt. De enige juiste manier is om het heel dicht bij jezelf te houden. De oorzaken van jouw burn-out liggen altijd bij jezelf. Je hoeft dus geen energie (meer) te steken in het veranderen van omstandigheden of andere mensen. Je hoeft alleen maar aan jezelf te werken. Je hoeft alleen maar te kiezen voor alles wat jóu versterkt en energie geeft. Dan ben je al snel weer een heel stuk fitter, maar nog niet klaar...

2. De tweede stap is dat je jouw persoonlijke kracht en zelf-leiderschap ontwikkelt. Het gaat er om dat je weer helemaal bij jezelf komt en de veerkracht ontwikkelt om voortaan dicht bij jezelf en in je kracht te blijven. Je laat de patronen los die tot je burnout hebben geleid. Je leert hoe je jouw energie op een effectieve manier inzet en communiceert naar jezelf en je omgeving. Door de onderliggende sturing aan te pakken, zal je herstel definitief zijn.

 

GEEN ENERGIE

Wat mensen die teveel stress hebben, overspannen of burn-out zijn gemeen hebben, is dat ze weinig energie hebben. En als ze wel energie hebben, komt dit veelal vanuit hun reserve batterij. Dus je batterij verder leeg maken door te veel en te hard te sporten is dus niet een goed idee.

 

LICHAAMSBEWEGING

Het is natuurlijk wel goed lichaamsbeweging te krijgen. Lichaamsbeweging zorgt ook voor ontspanning en dat is heel erg nodig als je lichaam stress ervaart. Ik raad altijd aan om een vorm van lichaamsbeweging te zoeken wat bij jouw lichaam past op dat moment. Dit betekent dat het in de tijd kan veranderen en dat dit voor ieder persoon anders is. In het begin kan dit wandelen, yoga of rustig fietsen zijn. Luister naar je lichaam. Ook kan ik reiki, meditatie of frequentietherapie aanbieden. 

 

TWEE SOORTEN ENERGIE

1. Suikerenergie, de dagelijkse energie uit eten en drinken.

2. 'Vet'energie, de vastgehouden energie uit onze vetvoorraad.

Ons lichaam heeft een optimale ‘instelling’, waarbij je toegang hebt tot de suikerenergie en tot de vetenergie. Mensen die fysiek niet fit zijn, hebben weinig tot geen toegang meer tot de energie uit onze vetvoorraad. Met als resultaat dat zij vermoeid blijven. Mijn advies, blijf in beweging en let op je voeding. Het opladen van je reserve batterij is prioriteit nummer 1. Ga (rustig) sporten, maar blijf hierbij luisteren naar je lichaam. Je kunt jezelf de checkvraag stellen: ervaar ik meer energie na het sporten dan ervoor? Als je deze vraag positief kunt beantwoorden dan ben je op de goede weg. Als je deze vraag negatief moet beantwoorden dan moet je het toch (nog even) rustiger aan doen.

 

Luister naar je lichaam en niet naar wat anderen zeggen! Ik kan je door middel van (lichaamsgerichte) coaching leren luisteren naar je lichaam.

Sporten onder begeleiding, met een maximale hartslag en in tijd opgebouwd. Ik help je graag.

Plan een vrijblijvende telefonische Intake in via: 

https://www.spiritandsports.com/personal-training/

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0