5 VOORDELEN VAN YOGA VOOR KINDEREN

 

Hoewel yoga een groot fenomeen is in Nederland, hebben nog niet veel mensen gehoord over yoga voor kinderen. Sporten zoals voetbal, tennis en ballet hoor je vaker voorbij komen als je aan kinderen vraagt wat voor sport ze beoefenen. Toch wordt yoga voor kinderen steeds populairder! Niet alleen omdat ouders merken dat kinderen dit erg leuk vinden, maar ook omdat de sport vele voordelen met zich meebrengt.

 

 

 

  1. Je leert dat je niet altijd de beste hoeft te zijn

 

In het leven is bijna alles wel een wedstrijd. Wie het hoogste cijfer krijgt in de klas, wie het beste is in een sport en wie de leukste kleren aanheeft op het schoolplein. Voor veel kinderen kan dit erg frustrerend en teleurstellend zijn. Een voordeel van yoga is dat dit geen sport is waarbij je kunt verliezen of winnen. Tijdens de lessen leer je als kind om op jezelf te vertrouwen en dat tevredenheid van binnenin ons komt. Je leert dat je niet perse erkenning van anderen nodig hebt om tevreden te zijn met jezelf en met wat je doet. Dit zijn erg belangrijke aspecten om een gelukkig kind te zijn.

 

 

 

  1. Je wordt er lenig van

 

Een voordeel van de sport die we zeker niet moeten vergeten is dat een kind ook lenig en flexibel wordt van yoga. Lenig zijn brengt weer meerdere voordelen met zich mee. Door je spieren te rekken geef je namelijk ontspanning aan je lichaam. Door lenig te zijn verminder je ook de kans op blessures, omdat een flexibel gewricht een verkeerde beweging beter opvangt. Hiernaast verbetert yoga ook je houding, wat de kans op rug- en nekpijn kan verkleinen. Tot slot, mocht een kind nog een andere sport beoefenen naast yoga, zoals bijvoorbeeld ballet of dansen, dan helpt yoga ook met het beter uitvoeren van deze sporten.

 

 

 

  1. De oplossing voor overprikkelde kinderen

 

Tegenwoordig hebben kinderen erg veel prikkels om hun heen. Dit is niet alleen van alle andere kindjes uit de klas, maar ook van de televisie, mobieltjes en social media kanalen. Hiernaast verwachten scholen, leraren en ouders ook steeds meer van kinderen wat ervoor kan zorgen dat kinderen zich opgelaten, onzeker en gestrest voelen. Dit kan zich uiten in een driftbui, onrustig zijn of enge dromen. Door middel van yoga leren kinderen om hun prikkels te verwerken en weer tot rust te komen. Hiernaast leren ze om te gaan met de spanningen en met hun onzekerheden.

 

 

 

  1. Kinderen leren zich beter te concentreren

 

Zodra een kind naar school gaat is het erg belangrijk om te concentreren. Zonder concentratie zal een kind weinig van de lesstof op zich nemen en wellicht ook minder goed presteren. Kinderen hebben gemiddeld een slechtere concentratieboog dan volwassenen, maar sommige kinderen hebben hier nog net iets meer moeite mee. Met yoga leert een kind hoe hij of zij zich moet concentreren. Door yogahoudingen en ademhalingsoefeningen leert het kind om zich te focussen en concentreren. Op de lange termijn kan een kind dit meenemen in zijn of haar dagelijkse leven, zoals bijvoorbeeld op school.

 

 

 

  1. Kinderen leren zelfverzekerd te zijn

 

Wat veel kinderen nog moeten leren is om zelfverzekerd te zijn. Zelfs voor volwassenen is dit soms moeilijk om aan te werken. Toch brengt yoga de kinderen al in de goede richting. In de yogalessen wordt er aan kinderen geleerd om geduldig te zijn en naar een bepaald doel te werken. Er wordt aan kinderen geleerd dat niet alles in één keer hoeft te lukken, maar dat als er een wil is er een weg is. Zodra de kinderen een bepaalde houding hebben geleerd en dit ook daadwerkelijk lukt, wordt hun zelfvertrouwen vergroot. Stukje bij beetje leren zij dat dit ook zo werkt in het ‘echte’ leven. Hiernaast leren kinderen zichzelf te waarderen voor wie zij zijn.

 

 

 

Dit zijn de 5 grote voordelen van yoga voor kinderen en natuurlijk zijn er nog veel meer voordelen van de sport. Kinderyoga is erg leuk voor kinderen en houdt niet alleen in dat kinderen aan het mediteren zijn en in de lotushouding zitten. De lessen prikkelen hun zintuigen en creativiteit door middel van leuke en grappige houdingen. Spelenderwijs leren kinderen de yogahoudingen en oefeningen en verbeteren zij hun lichamelijke en mentale toestand.

 

__________________________

 

 

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Babysits (oppassen.nl), hét online oppas platform van Nederland. Ben je nog op zoek naar een oppas die met je kleine mee kan naar de yogalessen? Met meer dan 1.5 miljoen gebruikers wereldwijd vind je snel en gemakkelijk een fijne oppas bij je in de buurt!

 

TRX TRaining

De TRX Suspension Trainer is een mobiel trainingsmiddel wat gebruik maakt van de zwaartekracht en het lichaamsgewicht van de gebruiker om de oefeningen uit te voeren. Met letterlijk honderden verschillende oefeningen, variaties en combinaties, komt er geen einde aan de mogelijkheden waarop je TRX kunt inzetten om te trainen of klanten te helpen hun doelen te bereiken.

 

Hoe zwaar de oefening wordt, bepaalt de gebruiker zelf door simpelweg zijn/haar lichaamspositie aan te passen. Hierdoor voegt u meer of minder weerstand toe en heeft u zelf de controle over hoe hoog u de lat legt met elke oefening. Er is dus geen excuus om de oefening niet af te maken. De oefeningen komen overeen met het natuurlijk bewegingspatroon en stimuleren daardoor een verbetering van de houding en het bewegingspatroon in het dagelijks leven.

Suspension Training is voor een zeer brede doelgroep geschikt en biedt een effectief trainingsprogramma dat op elk gewenst fitnessniveau kan worden toegepast. Met talloze functionele oefeningen zijn de mogelijkheden oneindig.

De TRX Suspension Trainer:

1. Zorgt voor een snelle en effectieve total-body work-out.

2. Helpt een rock-solid core op te bouwen.

3. Verhoogd spieruithoudingsvermogen.

4. Is nuttig voor mensen van alle trainings- niveau‘s (van topsporters tot senioren).

5. Kan overal gebruikt worden (sportschool, thuis, hotel of buiten).

Short training (20 min.) for your holiday!

If you don't want to get out of shape during your holiday, do this short training of 20 minutes:  3 x a week or every other day.


50 sec. work - 10 sec. rest.
2 rounds / 10 exercises:
1. mountainclimbers
2. push-ups
3. squats
4. crunches
5. burpees
6. plank
7. jump-squats
8. triceps -dips
9. high knees
10. lunges

Sporten bij een BURNOUT

sporten met een burnout

STRESS

Stress wordt veroorzaakt als er disbalans ontstaat tussen druk van buitenaf (draaglast) en je innerlijke veerkracht (draagkracht). Je innerlijke veerkracht is de optelsom van je lichamelijke en mentale veerkracht. Hiernaast spelen karaktereigenschappen en negatieve denkpatronen een rol bij hoe met stress wordt omgegaan. Al deze factoren spelen een rol bij het ontstaan van een burnout. Als de stress langdurig aanhoudt kun je geleidelijk - en vaak zonder dat je erg in hebt - de overstap maken van chronische stress naar overspannenheid en als eindstation: een burnout.

 

BURNOUT SIGNALEN/LEERMOMENTEN

1: Ik had beter moeten luisteren naar de stress signalen die ik kreeg.

Iedereen krijgt signalen van het lichaam die je aangeven dat je te veel van je zelf vraagt. Die signalen krijg je niet voor niets. Je kunt je signalen van stress zien als een soort boodschappers van je lichaam. De boodschap is dat je tot rust moet komen. Dat je signalen van stress altijd serieus moet nemen.

2: Ik had niet constant maar moeten doorgaan en doorzetten.

Dit is iets wat alle mensen met een burn-out goed kunnen: doorgaan en doorzetten. Het zijn juist de sterke (en niet de zwakkere) mensen die een burn-out krijgen. Het zijn de knokkers, de vechters, de bijtertjes. Ze zijn zelfs zó sterk dat ze langer doorgaan dan goed voor ze is. Je kunt ook krachtig en sterk zijn zonder te vechten. Misschien is dat zelfs nóg krachtiger.

3: Ik was altijd maar bezig voor anderen te zorgen en vergat hierbij mezelf.

Ik kwam op de laatste plaats. Dit zie ik vooral terug bij vrouwen. Zeker wanneer zij gezegend zijn met een gezin. Dat heeft alles te maken met het zorg-gen wat vrijwel alle vrouwen hebben. Wanneer je altijd maar geeft en het belang van anderen boven je eigen belang stelt, komt er een moment dat het gaat wringen. De balans tussen wat goed is voor de ander en wat goed is voor jou kan verstoord raken. De druk en stress (of stressbeleving) neemt toe. Maar weet je? Als jij goed voor jezelf zorgt en het goed met jou gaat, kun je juist veel beter zorgen voor al die andere mensen die belangrijk voor je zijn. Als dat geen win-win-win is, dan weet ik het niet meer.

4: Ik heb mijn werk voor laten gaan op mijn gezondheid.

Veel mensen laten zich leiden door de omstandigheden op het werk. Hierdoor gaat het werk voor op de gezondheid. Men denkt dat er geen oplossing is. Misschien ligt er angst aan ten grondslag om niet goed genoeg te zijn of je baan te verliezen. Maar uiteindelijk - als het erop aankomt - zegt iedereen achteraf: ik had beter voor mijn gezondheid kunnen kiezen dan voor mijn werk. Maak het bespreekbaar als je jezelf hierin herkent. Zolang je niets zegt, kan er ook niets veranderen.

5. Ik heb geen tijd genomen voor ontspanning.

Men staat altijd maar "aan" en gaat altijd maar door. Het feit dat privé en werktijd dankzij de technologie steeds meer door elkaar heen lopen, draagt hier in grote mate aan bij. Te veel mensen gaan mee in deze maalstroom en denken bovendien dat ontspannen niet nodig is. Ontspanning heeft niets met luiheid te maken, maar alles met goed voor jezelf zorgen. Ontspanning is nodig om tot rust te komen en je stressniveau te laten dalen.

 

AANPAK BURNOUT.

De aanpak van een burnout in twee verschillende stappen/fases.

1. De eerste stap is dat je jouw energie-vretende patronen doorbreekt. De enige juiste manier is om het heel dicht bij jezelf te houden. De oorzaken van jouw burn-out liggen altijd bij jezelf. Je hoeft dus geen energie (meer) te steken in het veranderen van omstandigheden of andere mensen. Je hoeft alleen maar aan jezelf te werken. Je hoeft alleen maar te kiezen voor alles wat jóu versterkt en energie geeft. Dan ben je al snel weer een heel stuk fitter, maar nog niet klaar...

2. De tweede stap is dat je jouw persoonlijke kracht en zelf-leiderschap ontwikkelt. Het gaat er om dat je weer helemaal bij jezelf komt en de veerkracht ontwikkelt om voortaan dicht bij jezelf en in je kracht te blijven. Je laat de patronen los die tot je burnout hebben geleid. Je leert hoe je jouw energie op een effectieve manier inzet en communiceert naar jezelf en je omgeving. Door de onderliggende sturing aan te pakken, zal je herstel definitief zijn.

 

GEEN ENERGIE

Wat mensen die teveel stress hebben, overspannen of burn-out zijn gemeen hebben, is dat ze weinig energie hebben. En als ze wel energie hebben, komt dit veelal vanuit hun reserve batterij. Dus je batterij verder leeg maken door te veel en te hard te sporten is dus niet een goed idee.

 

LICHAAMSBEWEGING

Het is natuurlijk wel goed lichaamsbeweging te krijgen. Lichaamsbeweging zorgt ook voor ontspanning en dat is heel erg nodig als je lichaam stress ervaart. Ik raad altijd aan om een vorm van lichaamsbeweging te zoeken wat bij jouw lichaam past op dat moment. Dit betekent dat het in de tijd kan veranderen en dat dit voor ieder persoon anders is. In het begin kan dit wandelen, yoga of rustig fietsen zijn. Luister naar je lichaam.

 

TWEE SOORTEN ENERGIE

1. Suikerenergie, de dagelijkse energie uit eten en drinken.

2. 'Vet'energie, de vastgehouden energie uit onze vetvoorraad.

Ons lichaam heeft een optimale ‘instelling’, waarbij je toegang hebt tot de suikerenergie en tot de vetenergie. Mensen die fysiek niet fit zijn, hebben weinig tot geen toegang meer tot de energie uit onze vetvoorraad. Met als resultaat dat zij vermoeid blijven. Mijn advies, blijf in beweging en let op je voeding. Het opladen van je reserve batterij is prioriteit nummer 1 . Ga (rustig) sporten, maar blijf hierbij luisteren naar je lichaam. Je kunt jezelf de checkvraag stellen: ervaar ik meer energie na het sporten dan ervoor? Als je deze vraag positief kunt beantwoorden dan ben je op de goede weg. Als je deze vraag negatief moet beantwoorden dan moet je het toch (nog even) rustiger aan doen.

 

Luister naar je lichaam en niet naar wat anderen zeggen! Ik kan je door middel van (lichaamsgerichte) coaching leren luisteren naar je lichaam.

Sporten onder begeleiding, met een maximale hartslag en in tijd opgebouwd. Ik help je graag. Mail > info@spiritandsports.com;

0 Berichten

Foto's Kinderyogafestival 2016

0 Berichten

Terugblik Kinderyogafestival 2016

0 Berichten

SNOWFIT

Snow fit sneeuwfit amsterdam
SNOWFIT > een nieuwe training bij Spirit & Sports, start vanaf morgen 8 okt! Elke zaterdag om 9.30u. buiten in het Vondelpark in Amsterdam.
Verzamelen voor de Vondeltuin, ingang Amstelveenseweg.
 
Het wordt weer kouder en het begint te kriebelen om naar de bergen en de sneeuw te gaan! Over een aantal weken is het alweer zover en openen de verschillende skigebieden hun pistes!
 
Per jaar gaan ongeveer 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Velen van hen beginnen ongetraind aan de wintersportweek, terwijl er wel het nodige gevraagd wordt van spieren en conditie. Bij skiën en snowboarden gebruik je andere spieren dan bij je dagelijkse bewegingen of bij het hardlopen bijvoorbeeld. SNOWFIT is een trainingsprogramma voor het verbeteren van je spierkracht en uithoudingsvermogen. Je traint juist die spieren waarvan veel wordt gevraagd tijdens de wintersportweek, zodat je straks soepel de berg afgaat en minder kans op blessures hebt.
 
Met veel plezier heb ik als skilerares een aantal jaar skiles gegeven; Ik heb een grote passie voor skiën en weet dan ook als geen ander wat een wintersportweek van je lichaam vraagt.
Voorkom blessures, houdt het langer vol op de piste door het verbeteren van je uithoudingsvermogen en verminder spierpijn door mee te doen met SNOWFIT!
 
Meld je aan via info@spiritandsports.com;
 
(Proefles € 8,- / Losse les € 10,- / 10x strippenkaart € 80 / Abonnement >1x per week € 30,- per maand , 2x per week € 45,- per maand, 3 mnd. onbeperkt € 50,- per maand).
0 Berichten