Stress & Ademhaling

Als je gestrest bent, merk je dat je ademhaling oppervlakkiger wordt en dat je niet meer vanuit je buik ademhaalt, maar meer vanuit je borst, hoger dus. Deze oefeningen helpen je om te ontspannen en de stress af te voeren

1. Ga op je rug liggen met je benen gestrekt en ietsje uit elkaar. Leg je armen langs je lichaam met de handpalmen omhoog. Sluit je ogen en richt je aandacht op je adem. Leg dan je handen op je buik. Adem in via je buik en voel hoe je buik omhoog komt tijdens het inademen en weer naar beneden gaat tijdens de uitademing. Doe dit minstens twee minuten.

 

2. Deze oefening kun je zittend of staand doen. Sluit je ogen, haal vijf keer diep adem door je neus en door je buik in, maak je buik bol, en door je neus weer langzaam uit, trek je navel in. Daarna adem in door je neus en buik. Houd dan vijf tellen je adem in, en adem dan gedurende vijf tellen rustig uit. Adem weer in, stop dan weer vijf tellen met ademhalen en adem rustig 5 tellen uit. Voer deze cyclus vijf keer uit. Uiteraard kun je variëren met de tellen dat je je adem inhoudt. Voel wat voor jou prettig is.

0 Berichten

Sporten bij een BURNOUT

sporten met een burnout

STRESS

Stress wordt veroorzaakt als er disbalans ontstaat tussen druk van buitenaf (draaglast) en je innerlijke veerkracht (draagkracht). Je innerlijke veerkracht is de optelsom van je lichamelijke en mentale veerkracht. Hiernaast spelen karaktereigenschappen en negatieve denkpatronen een rol bij hoe met stress wordt omgegaan. Al deze factoren spelen een rol bij het ontstaan van een burnout. Als de stress langdurig aanhoudt kun je geleidelijk - en vaak zonder dat je erg in hebt - de overstap maken van chronische stress naar overspannenheid en als eindstation: een burnout.

 

BURNOUT SIGNALEN/LEERMOMENTEN

1: Ik had beter moeten luisteren naar de stress signalen die ik kreeg.

Iedereen krijgt signalen van het lichaam die je aangeven dat je te veel van je zelf vraagt. Die signalen krijg je niet voor niets. Je kunt je signalen van stress zien als een soort boodschappers van je lichaam. De boodschap is dat je tot rust moet komen. Dat je signalen van stress altijd serieus moet nemen. Je lichaam weet vaak al eerder dat er iets aan de hand is dan je hoofd. Luister naar je lichaam en zorg ervoor dat het niet hoeft te schreeuwen. 

2: Ik had niet constant maar moeten doorgaan en doorzetten.

Dit is iets wat alle mensen met een burn-out goed kunnen: doorgaan en doorzetten. Het zijn juist de sterke (en niet de zwakkere) mensen die een burn-out krijgen. Het zijn de knokkers, de vechters, de bijtertjes. Ze zijn zelfs zó sterk dat ze langer doorgaan dan goed voor ze is. Je kunt ook krachtig en sterk zijn zonder te vechten. Misschien is dat zelfs nóg krachtiger.

3: Ik was altijd maar bezig voor anderen te zorgen en vergat hierbij mezelf.

Ik kwam op de laatste plaats. Dit zie ik vooral terug bij vrouwen. Zeker wanneer zij gezegend zijn met een gezin. Dat heeft alles te maken met het zorg-gen wat vrijwel alle vrouwen hebben. Wanneer je altijd maar geeft en het belang van anderen boven je eigen belang stelt, komt er een moment dat het gaat wringen. De balans tussen wat goed is voor de ander en wat goed is voor jou kan verstoord raken. De druk en stress (of stressbeleving) neemt toe. Maar weet je? Als jij goed voor jezelf zorgt en het goed met jou gaat, kun je juist veel beter zorgen voor al die andere mensen die belangrijk voor je zijn. Als dat geen win-win-win is, dan weet ik het niet meer.

4: Ik heb mijn werk voor laten gaan op mijn gezondheid.

Veel mensen laten zich leiden door de omstandigheden op het werk. Hierdoor gaat het werk voor op de gezondheid. Men denkt dat er geen oplossing is. Misschien ligt er angst aan ten grondslag om niet goed genoeg te zijn of je baan te verliezen. Maar uiteindelijk - als het erop aankomt - zegt iedereen achteraf: ik had beter voor mijn gezondheid kunnen kiezen dan voor mijn werk. Maak het bespreekbaar als je jezelf hierin herkent. Zolang je niets zegt, kan er ook niets veranderen.

5. Ik heb geen tijd genomen voor ontspanning.

Men staat altijd maar "aan" en gaat altijd maar door. Het feit dat privé en werktijd dankzij de technologie steeds meer door elkaar heen lopen, draagt hier in grote mate aan bij. Te veel mensen gaan mee in deze maalstroom en denken bovendien dat ontspannen niet nodig is. Ontspanning heeft niets met luiheid te maken, maar alles met goed voor jezelf zorgen. Ontspanning is nodig om tot rust te komen en je stressniveau te laten dalen.

 

AANPAK BURNOUT.

De aanpak van een burnout in twee verschillende stappen/fases.

1. De eerste stap is dat je jouw energie- vretende patronen doorbreekt. De enige juiste manier is om het heel dicht bij jezelf te houden. De oorzaken van jouw burn-out liggen altijd bij jezelf. Je hoeft dus geen energie (meer) te steken in het veranderen van omstandigheden of andere mensen. Je hoeft alleen maar aan jezelf te werken. Je hoeft alleen maar te kiezen voor alles wat jóu versterkt en energie geeft. Dan ben je al snel weer een heel stuk fitter, maar nog niet klaar...

2. De tweede stap is dat je jouw persoonlijke kracht en zelf-leiderschap ontwikkelt. Het gaat er om dat je weer helemaal bij jezelf komt en de veerkracht ontwikkelt om voortaan dicht bij jezelf en in je kracht te blijven. Je laat de patronen los die tot je burnout hebben geleid. Je leert hoe je jouw energie op een effectieve manier inzet en communiceert naar jezelf en je omgeving. Door de onderliggende sturing aan te pakken, zal je herstel definitief zijn.

 

GEEN ENERGIE

Wat mensen die teveel stress hebben, overspannen of burn-out zijn gemeen hebben, is dat ze weinig energie hebben. En als ze wel energie hebben, komt dit veelal vanuit hun reserve batterij. Dus je batterij verder leeg maken door te veel en te hard te sporten is dus niet een goed idee.

 

LICHAAMSBEWEGING

Het is natuurlijk wel goed lichaamsbeweging te krijgen. Lichaamsbeweging zorgt ook voor ontspanning en dat is heel erg nodig als je lichaam stress ervaart. Ik raad altijd aan om een vorm van lichaamsbeweging te zoeken wat bij jouw lichaam past op dat moment. Dit betekent dat het in de tijd kan veranderen en dat dit voor ieder persoon anders is. In het begin kan dit wandelen, yoga of rustig fietsen zijn. Luister naar je lichaam. Ook kan ik reiki, meditatie of frequentietherapie aanbieden. 

 

TWEE SOORTEN ENERGIE

1. Suikerenergie, de dagelijkse energie uit eten en drinken.

2. 'Vet'energie, de vastgehouden energie uit onze vetvoorraad.

Ons lichaam heeft een optimale ‘instelling’, waarbij je toegang hebt tot de suikerenergie en tot de vetenergie. Mensen die fysiek niet fit zijn, hebben weinig tot geen toegang meer tot de energie uit onze vetvoorraad. Met als resultaat dat zij vermoeid blijven. Mijn advies, blijf in beweging en let op je voeding. Het opladen van je reserve batterij is prioriteit nummer 1. Ga (rustig) sporten, maar blijf hierbij luisteren naar je lichaam. Je kunt jezelf de checkvraag stellen: ervaar ik meer energie na het sporten dan ervoor? Als je deze vraag positief kunt beantwoorden dan ben je op de goede weg. Als je deze vraag negatief moet beantwoorden dan moet je het toch (nog even) rustiger aan doen.

 

Luister naar je lichaam en niet naar wat anderen zeggen! Ik kan je door middel van (lichaamsgerichte) coaching leren luisteren naar je lichaam.

Sporten onder begeleiding, met een maximale hartslag en in tijd opgebouwd. Ik help je graag.

Plan een vrijblijvende telefonische Intake in via: 

https://www.spiritandsports.com/personal-training/

 

 

0 Berichten

Kickboksen, wat doet dat voor je lijf?

Ik gebruik tijdens mijn personal trainingen en duo-trainingen vaak ook kickboksen als workout. Waarom, omdat kickboksen goed is voor je lijf en mind.

1. Kickboksen is een goede manier om tijdens drukte je hoofd leeg te maken en om emoties los te laten. De meeste mensen ervaren dat ze door kickboksen beter om kunnen gaan met hun emoties en minder stress hebben. Hierdoor hebben zij tevens minder eetbuien, waardoor het afvallen niet gesaboteerd wordt.   

2. Kickboksen is fun en uitdagend. Mijn trainingen zijn afwisselend. 

Eén van de belangrijkste regels om bewegen vol te kunnen houden tijdens het afvallen, is dat het leuk en afwisselend moet zijn.

Niemand houdt van  saaie trainingen.

3. Tijdens het kickboksen train je je conditie, explosiviteit en kracht van je spieren, maar  ook je zelfvertrouwen, discipline, incasseringsvermogen en doorzettingsvermogen. Deze capaciteiten kunnen je helpen tijdens het afvallen. Om een gezond dieet te volgen heb je soms extra discipline en doorzettingsvermogen nodig. Dit helpt je om verleidingen te weerstaan, kleine porties te eten en elke dag consistent te kiezen voor gezond eten.  

4. Kracht en cardio in 1 workout.

Tijdens een kickbokstraining werk je  aan je spierkracht,  uithoudingsvermogen en vetverbranding.  Touwspringen  is een onderdeel van de training, wat een ideale manier is om je conditie snel vooruit te brengen. Ook de afwisseling van trappen en stoten met korte periodes van rust:), is perfect om je conditie te verbetering en vet te verbranden. 

5. Een strakker lijf door fullbody training.

Boksen en cardio trainingen zijn voornamelijk gericht op het trainen van het bovenlichaam of het onderlichaam. Kickboksen daarentegen is een perfecte full-body- workout. Omdat je trapt en stoot in een training, train je zowel je onder-als bovenlichaam. Omdat je je hele lichaam inzet tijdens een training, wordt  je hele lijf strakker en sterker. Ook als je moet ontvangen train je je bovenlijf. 

6. Je verbrandt veel calorieën.

Als je af wil vallen is het belangrijk om meer calorieën te verbruiken dan dat je binnenkrijgt, zonder jezelf uit te hongeren. tijdens een intensieve training verbrandt je circa 475 tot 800 kcal per uur. Zo draagt elke training bij aan het afvallen, mits je in je dagelijks leven op je voeding let. 

7. Je krijgt super abs:)

Tijdens een kickbokstraining ben je constant bezig met jezelf verdedigen, trappen en stoten etc. Om dit goed te kunnen doen maak je veel roterende bewegingen, waardoor je automatisch je core spieren traint. Dit, in combinatie met vet verbranden, zorgt ervoor dat jouw buikspieren sneller zichtbaar worden.

 

Kleding: JUST STRONG, ik draag hier een zwarte tanktop met tekst 'be strong, be fearless, be beautiful''.  Gebruik mijn code voor korting! :)

CODE> SANVANDON10

 

Wil je nou ook een keer een sessie in plannen met mij, kijk op 

https://www.spiritandsports.com/personal-training/  

Waarom krachttraining ook voor vrouwen goed is

Vrouwen doen vaak minder aan krachttraining dan mannen. Een veel voorkomend argument is dat ze denken dat ze dan te gespierd worden. Maar dames wees gerust; dit is absoluut niet zo. Voor vrouwen is het namelijk veel moeilijker om veel spiermassa op te bouwen, dan voor mannen. De reden is het hormoon testosteron. Dit hormoon speelt een grote rol bij het aanmaken van spierweefsel. Testosteron is een mannelijk hormoon, waarvan vrouwen slechts een klein beetje in hun lichaam hebben. Mannen hebben gemiddeld tien keer zo veel testosteron dan vrouwen. Dit is dus de reden dat mannen sneller meer spieren kweken dan vrouwen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je als vrouw heel gespierd wordt, wanneer je aan krachttraining doet.

 

VOORDELEN:

Voordeel 1: Je krijgt een strakker lichaam

Door aan krachttraining te doen, krijg je meer spierdefinitie. Je armen worden slanker, je benen steviger, je billen ronder en je buik strakker. Zonder dat je veel gewicht verliest, zit je kleding beter en zie je er slanker uit. En je hoeft echt niet bang te zijn dat je je vrouwelijke vormen verliest. Vrouwen hebben nou eenmaal niet zoveel aanleg als mannen om spieren te kweken.

Voordeel 2: Je valt af

De meeste vrouwen doen aan sport, omdat ze willen afvallen of op gewicht willen blijven. Cardiotraining wordt vaker in verband gebracht met afvallen als krachttraining, maar je spieren verbranden ook calorieën. Zelf als je niet aan het sporten bent. De eerste 24 uur na je krachttraining verbrand je zo’n 100 calorieën extra. Dit lijkt misschien weinig, maar op jaarbasis is dit toch een paar kilo.

Voordeel 3: Een betere stofwisseling

Zodra je wat meer spieren ontwikkelt, verbruik je ook in rust meer energie. Dit betekent dus dat je stofwisseling een boost krijgt en meer vetten verbrand. Wanneer je op gewicht wilt blijven of wilt afvallen, is het dus ook goed om wekelijks aan krachttraining te doen.

Voordeel 4: Minder kans op ouderdomsziekten

Wist je dat je met krachttraining de kans verkleint op ouderdomsziekten als diabetes type 2 en osteoporose? Diabetes type 2 wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Uit diverse onderzoeken is al naar voren gekomen dat krachttraining het risico op diabetes verlaagt, omdat je hiermee het glucoseverbruik in je lichaam verhoogt.

Osteoporose is botontkalking. Iets dat vooral voorkomt bij oudere vrouwen. Met krachttraining bouw je sterke botten op en daar doe je later je voordeel mee. Je loopt dan veel minder risico om osteoporose te ontwikkelen.

Voordeel 5: Je gaat veroudering tegen

Hou ouder je wordt, hoe meer je spiermassa achteruit gaat. Hierdoor neemt de huidspanning af, waardoor je huid slapper wordt en je rimpels ontwikkelt. Door twee tot drie keer per week een half uur aan krachttraining te doen, ga je de veroudering tegen. Zo behoud jij ook op oudere leeftijd een jonge uitstraling en een strakke huid.

Voordeel 6: Je wordt er sterker door

Vrouwen die regelmatig met middelzware gewichten trainen, zijn sterker. Dankzij deze extra kracht is het makkelijker om dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals een boodschappentas dragen of je kind optillen, zonder dat je gelijk buiten adem bent.

Voordeel 7: Je krijgt meer zelfvertrouwen

Wanneer je aan krachttraining doet, wordt je lichaam sterker en ontwikkel je mooiere vormen. Bovendien oog je slanker. Dit leidt natuurlijk tot meer zelfvertrouwen en meer zelfrespect. Iets waardoor je ook weer lekkerder in je vel zit.

Voordeel 8: Je krijgt een betere houding

Door met gewichten te trainen, verbetert je houding. Als je een aantal maanden aan krachttraining doet, merk je dat je algehele lichaamshouding beter wordt en dat je rechter zit, staat en loopt. De lichaamshouding heeft ook weer invloed op je gevoel. Door meer recht te staan of te zitten, voel je je al direct zelfverzekerder.

Voordeel 9: Je hebt minder kans op blessures

Tijdens een krachttraining, train je al je spiergroepen. Hiermee verminder je de kans op blessures. Als je slechts één sport beoefent, zoals hardlopen of fietsen, train je niet al je spieren. Sommige spieren worden dan eenzijdig belast, terwijl andere spieren zich niet goed ontwikkelen. Dit leidt sneller tot blessures of een slechte lichaamshouding.

Voordeel 10: Je verbetert je hormoonbalans

Met krachttraining geef je de hormonen testosteron en het groeihormoon een tijdelijke boost. Hierdoor verbeter je de hormoonbalans. Iets dat ook weer fijn is voor de dames die elke maand PMS ervaren of in de overgang zitten.

 

Ook een keer krachttraining doen met mij? Kijk op

 https://www.spiritandsports.com/personal-training/

Wat kan je eten voor, tijdens en na het sporten?

 Ik krijg heel vaak de vraag wat je het beste voor, tijdens en na het sporten kunt eten.  Hieronder een aantal tips:

 

Eet iets licht verteerbaars vóór het sporten

Tot 1 uur voor het sporten kun je wel een licht verteerbaar tussendoortje eten, dat voldoende energie levert, zoals:

              - Een dubbele bruine boterham met jam of 30+ kaas

              - Een krentenbol

              - Een banaan

              - Een appel

              - Een plak ontbijtkoek

             - Een rijstwafel

Sport niet op een nuchtere maag

Sporten op een lege maag zorgt niet voor een snellere vetverbranding, zoals wel eens gedacht wordt. Je loopt het risico dat je tijdens het sporten minder energie hebt en daardoor eerder stopt. Sommige mensen vallen zelfs flauw, omdat het glucosegehalte in het bloed daalt.

Voorkom maagklachten tijdens het sporten

Voorkom maagklachten: eet ongeveer 2 uur voor het sporten geen grote maaltijd meer. Het verteren van voedsel vraagt om een constante aanvoer van zuurstof en bloed naar het maag-darmkanaal. Als je tegelijkertijd sport, vragen je spieren ook om zuurstof en bloed. De 2 processen komen met elkaar in het gedrang, waardoor maagklachten ontstaan.

Komt het zo uit dat je voor het sporten toch een maaltijd eet, kies dan liever geen vlees, aardappelen, pasta, vette vis, ei, groente of peulvruchten. Ze blijven lang in je maag aanwezig en daar kun je tijdens het sporten last van krijgen.

Kijk ook uit met pittig eten, melkproducten, prei, ui, ijskoude en koolzuurhoudende dranken. Sommige mensen reageren er gevoelig op en krijgen last van hun maag en darmen tijdens het sporten.

Eet je maaltijd na het sporten

Plan je hoofdmaaltijd, dus het ontbijt, de lunch of avondmaaltijd het liefst direct na het sporten. Na een heftige inspanning krijg je veel trek. Logisch, want je hebt veel energie verbrand en je lichaam geeft een signaal dat de voorraad weer aangevuld moet worden. Sommige sporters hebben helemaal geen honger na de training. Het is toch wel heel belangrijk om goed te eten, vooral als je voor de training niet voldoende hebt gegeten.

Als je het gevoel hebt dat je maag het nog niet aankan is het wel noodzakelijk om te wachten met een herstelmaaltijd. Probeer om minimaal binnen twee uur een koolhydraatrijke en eiwitrijke maaltijd te eten.

Waar je op moet letten, is wát je eet. Neem je na afloop een tosti en daarna ook nog eens maaltijd, dan heb je eigenlijk gesport om je tosti te verbranden. Als je wilt afvallen of gespierder wilt worden, dan duurt het op deze manier heel lang voordat je enigszins resultaat boekt. Stil de trek dus met een maaltijd die toch al op de planning stond. Bijvoorbeeld een gezonde maaltijd met kip, rijst en groenten.

Na 8 uur 's avonds verbrand je niets meer?

Ook na 8 uur 's avonds en zelfs tijdens het slapen gaat je lichaam door met energie verbranden. Het maakt dus niet uit als je pas 10 uur 's avonds thuiskomt van het sporten en pas dan je avondmaaltijd eet (niet te zwaar). Het gaat om hoeveel je gedurende een hele dag eet en beweegt.

Kijk wel uit dat je 's avonds niet gaat snoepen of snacken. Al die extra calorieën zetten natuurlijk wel aan, maar dit geldt voor elk tijdstip van de dag. Houd er ook rekening mee dat je maagklachten kunt krijgen, of onrustiger slaapt als je laat eet.

Of je nu regelmatig sport of niet, de maaltijd na het sporten is heel erg belangrijk! Het bepaalt namelijk hoe snel je spieren zich gaan herstellen. Hoe sneller je de getrainde spiergroepen weet te herstellen, hoe sneller je ook weer die spiergroepen kan trainen.

Koolhydraten na het sporten

Na het sporten heb je als eerste koolhydraten nodig. Op dit moment is je insuline gevoeligheid op zijn hoogst. Wat betekent dat? Dat dit een van de weinige tijden is dat je snelle koolhydraten kunt eten zonder dat deze snel in vet worden omgezet in je lichaam. 

       - Volkoren pasta

       - Zilvervliesrijst

       - Volkoren brood

       - Havermout

       - Couscous

       - Bulgur

       - Quinoa

       - Fruit

 

Eiwitten na het sporten 
Je spieren zijn grotendeels opgebouwd uit eiwitten (aminozuren). Tijdens het sporten, scheur je deze eiwitverbindingen, zodat de ruimte tussen de scheurtjes opgevuld kan worden met nieuwe eiwitten (uit je voeding).
          - Ei
         - Vlees (gevogelte, rood vlees)
         - Vis
         - Zuivel (kaas, yoghurt, kwark)
         - Noten
En eten na het sporten als het echt heel laat is? (22.00u.)
Als het heel laat is, is het toch belangrijk iets te eten voor je glycogeen voorraad en voor spierherstel. Dit kan yoghurt/kwark zijn. Of 2-3 rijstwafels met hüttenkäse of plakjes kipfilet met wat rauwkost erbij. Wat je kunt doen is lunch en avondeten omdraaien. Bijvoorbeeld twee wraps met groenten en vlees, met een salade met noten erbij als ‘lunch’. Of een wokgerecht met rijst of couscous. Of tegen het einde van je werkdag eten rond 16.00-17.00u. Je voedsel kan nog zakken, zodat je alsnog kan knallen rond een uur of 19:00 – 20:00.

Drink water tijdens het sporten

Tijdens het sporten is het belangrijk om water te blijven drinken. Mocht je gedurende langere tijd gaan sporten, bijvoorbeeld langer dan 1 uur hardlopen, dan kan je er voor kiezen een sportdrank met koolhydraten te drinken. Dit zorgt er voor dat je glycogeen voorraad (je energievoorraad) minder snel op gaat en dat je minder snel moe wordt. Sport je om af te vallen, dan kan je het beter gewoon bij water houden.

Tijdens het sporten misselijk worden

Word je misselijk tijdens het sporten? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Soms kan het zo heftig zijn, dat je de training vroegtijdig stop moet zetten. Speciaal hieronder een aantal tips voor mensen die hier last van hebben:

-    Beginnende sporter; Soms train je te intensief of te zwaar, waardoor je misselijk kan worden. De enige oplossing is in dat geval om even op adem te komen, en in het vervolg wat rustiger aan te doen. Geef jezelf de tijd om op het niveau te komen dat je lichaam hieraan gewend raakt. Dit kan soms wel een half jaar duren.

-    Drinken. Je kan ook uitgedroogd zijn. Zorg dus altijd dat je vooral voor de training genoeg drinkt, en tijdens de training af en toe even wat drinkt. Niet teveel tijdens het sporten, want dat is ook weer niet goed.

-    Voeding. Lees hierboven, kijk uit met bepaalde voeding waar je maag gevoelig op kan reageren en houdt rekening met de zwaarte en het tijdstip van de maaltijd.

-     En last but not least: Ademhaling.

Op een goede manier te leren ademen tijdens het sporten is zeer belangrijk en voorkomt een zuurstoftekort, dat kan leiden tot misselijkheid of een teveel aan kooldioxide (CO2)  in het lichaam. Let hier dus goed op, vooral tijdens de intensievere trainingen moet je zorgen dat je altijd let op je ademhaling. Niet goed ademen is funest voor je misselijkheid.

0 Berichten

5 VOORDELEN VAN YOGA VOOR KINDEREN

 

Hoewel yoga een groot fenomeen is in Nederland, hebben nog niet veel mensen gehoord over yoga voor kinderen. Sporten zoals voetbal, tennis en ballet hoor je vaker voorbij komen als je aan kinderen vraagt wat voor sport ze beoefenen. Toch wordt yoga voor kinderen steeds populairder! Niet alleen omdat ouders merken dat kinderen dit erg leuk vinden, maar ook omdat de sport vele voordelen met zich meebrengt.

 

 

 

  1. Je leert dat je niet altijd de beste hoeft te zijn

 

In het leven is bijna alles wel een wedstrijd. Wie het hoogste cijfer krijgt in de klas, wie het beste is in een sport en wie de leukste kleren aanheeft op het schoolplein. Voor veel kinderen kan dit erg frustrerend en teleurstellend zijn. Een voordeel van yoga is dat dit geen sport is waarbij je kunt verliezen of winnen. Tijdens de lessen leer je als kind om op jezelf te vertrouwen en dat tevredenheid van binnenin ons komt. Je leert dat je niet perse erkenning van anderen nodig hebt om tevreden te zijn met jezelf en met wat je doet. Dit zijn erg belangrijke aspecten om een gelukkig kind te zijn.

 

 

 

  1. Je wordt er lenig van

 

Een voordeel van de sport die we zeker niet moeten vergeten is dat een kind ook lenig en flexibel wordt van yoga. Lenig zijn brengt weer meerdere voordelen met zich mee. Door je spieren te rekken geef je namelijk ontspanning aan je lichaam. Door lenig te zijn verminder je ook de kans op blessures, omdat een flexibel gewricht een verkeerde beweging beter opvangt. Hiernaast verbetert yoga ook je houding, wat de kans op rug- en nekpijn kan verkleinen. Tot slot, mocht een kind nog een andere sport beoefenen naast yoga, zoals bijvoorbeeld ballet of dansen, dan helpt yoga ook met het beter uitvoeren van deze sporten.

 

 

 

  1. De oplossing voor overprikkelde kinderen

 

Tegenwoordig hebben kinderen erg veel prikkels om hun heen. Dit is niet alleen van alle andere kindjes uit de klas, maar ook van de televisie, mobieltjes en social media kanalen. Hiernaast verwachten scholen, leraren en ouders ook steeds meer van kinderen wat ervoor kan zorgen dat kinderen zich opgelaten, onzeker en gestrest voelen. Dit kan zich uiten in een driftbui, onrustig zijn of enge dromen. Door middel van yoga leren kinderen om hun prikkels te verwerken en weer tot rust te komen. Hiernaast leren ze om te gaan met de spanningen en met hun onzekerheden.

 

 

 

  1. Kinderen leren zich beter te concentreren

 

Zodra een kind naar school gaat is het erg belangrijk om te concentreren. Zonder concentratie zal een kind weinig van de lesstof op zich nemen en wellicht ook minder goed presteren. Kinderen hebben gemiddeld een slechtere concentratieboog dan volwassenen, maar sommige kinderen hebben hier nog net iets meer moeite mee. Met yoga leert een kind hoe hij of zij zich moet concentreren. Door yogahoudingen en ademhalingsoefeningen leert het kind om zich te focussen en concentreren. Op de lange termijn kan een kind dit meenemen in zijn of haar dagelijkse leven, zoals bijvoorbeeld op school.

 

 

 

  1. Kinderen leren zelfverzekerd te zijn

 

Wat veel kinderen nog moeten leren is om zelfverzekerd te zijn. Zelfs voor volwassenen is dit soms moeilijk om aan te werken. Toch brengt yoga de kinderen al in de goede richting. In de yogalessen wordt er aan kinderen geleerd om geduldig te zijn en naar een bepaald doel te werken. Er wordt aan kinderen geleerd dat niet alles in één keer hoeft te lukken, maar dat als er een wil is er een weg is. Zodra de kinderen een bepaalde houding hebben geleerd en dit ook daadwerkelijk lukt, wordt hun zelfvertrouwen vergroot. Stukje bij beetje leren zij dat dit ook zo werkt in het ‘echte’ leven. Hiernaast leren kinderen zichzelf te waarderen voor wie zij zijn.

 

 

 

Dit zijn de 5 grote voordelen van yoga voor kinderen en natuurlijk zijn er nog veel meer voordelen van de sport. Kinderyoga is erg leuk voor kinderen en houdt niet alleen in dat kinderen aan het mediteren zijn en in de lotushouding zitten. De lessen prikkelen hun zintuigen en creativiteit door middel van leuke en grappige houdingen. Spelenderwijs leren kinderen de yogahoudingen en oefeningen en verbeteren zij hun lichamelijke en mentale toestand.

 

__________________________

 

 

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Babysits (oppassen.nl), hét online oppas platform van Nederland. Ben je nog op zoek naar een oppas die met je kleine mee kan naar de yogalessen? Met meer dan 1.5 miljoen gebruikers wereldwijd vind je snel en gemakkelijk een fijne oppas bij je in de buurt!

 

TRX TRaining

De TRX Suspension Trainer is een mobiel trainingsmiddel wat gebruik maakt van de zwaartekracht en het lichaamsgewicht van de gebruiker om de oefeningen uit te voeren. Met letterlijk honderden verschillende oefeningen, variaties en combinaties, komt er geen einde aan de mogelijkheden waarop je TRX kunt inzetten om te trainen of klanten te helpen hun doelen te bereiken.

 

Hoe zwaar de oefening wordt, bepaalt de gebruiker zelf door simpelweg zijn/haar lichaamspositie aan te passen. Hierdoor voegt u meer of minder weerstand toe en heeft u zelf de controle over hoe hoog u de lat legt met elke oefening. Er is dus geen excuus om de oefening niet af te maken. De oefeningen komen overeen met het natuurlijk bewegingspatroon en stimuleren daardoor een verbetering van de houding en het bewegingspatroon in het dagelijks leven.

Suspension Training is voor een zeer brede doelgroep geschikt en biedt een effectief trainingsprogramma dat op elk gewenst fitnessniveau kan worden toegepast. Met talloze functionele oefeningen zijn de mogelijkheden oneindig.

De TRX Suspension Trainer:

1. Zorgt voor een snelle en effectieve total-body work-out.

2. Helpt een rock-solid core op te bouwen.

3. Verhoogd spieruithoudingsvermogen.

4. Is nuttig voor mensen van alle trainings- niveau‘s (van topsporters tot senioren).

5. Kan overal gebruikt worden (sportschool, thuis, hotel of buiten).