Aarden/Gronden

Gronden oftewel aarden is in je lijf zijn, met beide benen stevig op de aarde, in het hier-en-nu zijn. Gronden is je natuurlijke verbinding met de aarde. Deze verbinding is te voelen vanaf je stuit of hara-punt (onder je navel) naar beneden en via je voeten.

 

Gronden is niet vanzelfsprekend. Veel mensen zijn niet goed gegrond. Dit merk je bijvoorbeeld aan veel piekeren, onrust, onbalans, zweven, hoofdpijn, moeheid, angsten, enz. Ook al is het niet wetenschappelijk aan te tonen; gronden werkt zeker en heeft veel voordelen.  Gronden werkt natuurlijk niet tegen alle problemen, maar het is zeker de basis van meer balans en een gelukkiger leven. Hieronder de grootste voordelen op een rijtje:

 

10 voordelen van gronden op een rij:

     

Bescherming voor prikkels.

 

Als je spiritueel ontwikkeld, HSP of ADHD hebt of als je veel in je hoofd zit en piekert is je energieveld (aura) vaak wat meer van je lichaam af, of hoger gericht en niet tot de grond. Als je goed gegrond bent heb je je energieveld helemaal om je heen. Energieën van andere mensen, negatieve energieën en prikkels kunnen dan niet zo hard binnenkomen, je wordt er minder door beïnvloed en daarnaast reageer je rustiger op externe prikkels. Gronden werkt als een natuurlijke bescherming. 

 

Meer vertrouwen op jezelf en de wereld.

 

Je staat in contact met de aarde via je eerste chakra (bij je stuit). Deze chakra staat voor het recht om er te zijn; je bestaansrecht. Als dit chakra goed werkt en je gegrond bent ervaar je levenskracht, vertrouwen in jezelf en in de wereld, en een gevoel van veiligheid en zekerheid. Dit helpt op veel gebieden in je leven.

 

Meer energie en vitaliteit.         

 

Via de aarde neem je nieuwe energie en levenskracht op. Dit heb je nodig voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Gronden helpt o.a. bij moeheid, duizeligheid, zweverigheid, ziekte, spanning, piekeren, onrust en angsten.

 

Minder kwetsbaar; niet zo snel uit balans en uit je kracht.

 

Door te gronden neemt je stabiliteit toe. Gegrond zijn is de basis van in balans zijn. (net als een boom; die waait niet om). Je staat sterker in het leven en kan meer aan. Daardoor voel je je veiliger, minder kwetsbaar en raak je minder snel uit je kracht.  

 

Minder in je hoofd, meer in je lijf.

 

Als je piekert en je zorgen maakt is je energie hoog; in je hoofd en niet in je lijf. Door te gronden komt je energie in je hele lijf, waardoor je ‘uit je hoofd’ gaat en dus stopt met piekeren.

 

Betere focus en concentratie.

Doordat je minder in je hoofd zit en minder last hebt van prikkels kun je je ook beter focussen en concentreren op andere dingen.

 

• Minder spanning/stress.  

Gronden zorgt voor het tot rust komen van het zenuwstelsel. Hierdoor ervaar je minder stress en spanning. 

 

• Emoties beter kunnen loslaten.

Door te gronden heb je een beter contact met je lichaam en je emoties. Hierdoor kan je je emoties beter voelen, waardoor ze kunnen worden losgelaten. Via je verbinding met de grond (je voeten en je stuit) kun je overtollige energie afvoeren. Gronden helpt je los te laten wat je niet meer nodig hebt. 

 

Beter slapen.

Gronden zorgt voor ontspanning en een leger hoofd, hierdoor voor een betere nachtrust.

 

• Dromen waarmaken / manifesteren / realiseren

Door gronding kun je focussen, en al je talenten, ideeën, dromen en intuïtie naar beneden halen en hier neerzetten; manifesteren.
Hoe doe je dat, gronden?

 

Een paar simpele snelle manieren om beter te gronden zijn:

 

• Contact met de natuur! Tuinieren, wandelen in het bos of op het strand.

• Sporten/ bewegen. Met je lichaam bezig zijn.

• Yoga-, meditatie-& mindfulness oefeningen.

• Ademhaling. Door bewust op je adem te letten en hier oefeningen mee te doen kun je beter gronden.

• Rode kleding dragen of naar de kleur rood kijken. De gedachte aan aarden en de intentie kan soms al genoeg zijn.

• Op blote voeten lopen, met je voeten op de grond stampen of springen. Hiermee stimuleer je de voetchakra’s en stroomt de energie beter door. 

• Voetmassage.

 

Korte grondingsoefening:

– Ga rustig zitten, met beide voeten op de grond en sluit je ogen.

 

– Ga met je aandacht naar je ademhaling. Adem in door je neus en uit door je mond. Maak de ademhaling steeds langer en dieper. Stel je voor dat je rust inademt, en spanning uitademt.

 

– Laat denkbeeldig wortels uit je voeten groeien, net zoals bij een boom. Voel dat je hierdoor stevig bent verbonden met de aarde. Je kan je voeten voelen tintelen.

 

– Visualiseer dat er een breed zilveren koord vanuit je navel door je stuit naar beneden groeit, door de verschillende lagen van de aarde heen, tot bij het hart van de aarde. Maak het koord daar vast op jouw manier. (weet dat de aarde energie veilig en fijn is).

 

– Adem de aarde energie in naar boven en laat het je hele lichaam vullen.

 

– Adem de aarde energie dan langs de voorkant omhoog en langs je rug weer omlaag, en via je stuit weer de grond in. Spanningen worden zo afgevoerd de grond in. Laat een circulatie ontstaan.

 

Houd dit een tijdje vol tot je je helemaal rustig en goed gegrond voelt.

Reactie schrijven

Commentaren: 0