Wat is een gezond vetpercentage?

Vetpercentage

Wat is een gezond vetpercentage?

Als je meer calorieën tot je neemt, dan waar je lichaam behoefte aan heeft, dan worden deze calorieën omgezet en opgeslagen in vetcellen. Als dit vet niet wordt omgezet in energie en dus niet wordt verbrand, dan is er sprake van overtollig vet. Maar ook een te laag vetpercentage kan  klachten opleveren. Je kan bijv. jouw vetpercentage meten met een Tanita weegschaal.

 

En hoe is dit verdeeld over jouw lichaam? Ook de plaats waar het vet zit zegt wat over je gezondheid, buikvet is gevaarlijker en levert meer gezondheidsrisico’s op dan bijvoorbeeld vet rond de heupen en billen.

 

Een gezond vetpercentage:

•            Voor vrouwen geldt een marge tussen de 21 – 36% vet.

•            Voor mannen geldt een marge tussen de mannen 12 – 25% vet.

 

Hieronder zie je nog een uitgebreid tabel op basis van leeftijd, wat ook invloed heeft op jouw vetpercentage. Toch kan dus iemand met een algemeen vetpercentage van 32 gezonder zijn dan iemand met 28, puur vanwege de leefstijl. De hoogte van het vetpercentage is een zeer goed indicatie, maar zegt natuurlijk niet alles.

 

Visceraal vetpercentage.

Wat is dat? Het visceraal vetpercentage is het vetpercentage om je organen. Het buikvet in je buikholte heet het visceraal vet. Ook slanke mensen kunnen een te hoog visceraal vetpercentage hebben, je ziet dit niet aan de buitenkant, ze ogen immers slank.

 

Iedereen heeft visceraal vet en dat is goed. Het omringt je organen en beschermt ze. Teveel visceraal vet is alleen super ongezond; een gezond percentage ligt tussen de 0-12. Boven de 12 moet je drastisch wat veranderen aan je leefstijl.

 

Voordelen van verminderen van buikvet:

- meer energie.

- actieve vetverbranding.

- je voelt je blijer.

- minder kans op diabetes type 2.

- een gezond hart.

- betere cholesterol waarden.

- een gezonde bloeddruk.

 

In voeding zitten ook gezonde vetten die je wel moet blijven eten. Gezonde vetten zorgen voor de aanmaak van hormonen en voor de opname van vitamine A, D, E en K uit het voedsel. Ook is het essentieel voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.

 

Gezonde vetten zitten bijv. in:

- vette vis, makreel/haring.

- noten (ongezouten).

- olijfolie, zonnebloemolie, lijnzaadolie.

- avocado.

- halvarine, margarine

 

Hoe verminder je buikvet:

een paar tips:

- stop met het eten van suikers en transvetten.

- eet voldoende eiwitten.

- eet voldoende vezels.

- eet vette vis.

- eet koolhydraat arm