Suiker

Suiker

 

Minderen met suiker, suikerverslaving: Suiker heet ook wel sacharose en is een zoetstof die in bijvoorbeeld suikerbiet voorkomt. Suiker behoort tot de koolhydraten, zie voedingslabels met ‘koolhydraten – waarvan suikers’. Suiker levert calorieën op, maar voorziet niet in vitamines of mineralen. Je krijgt er dus wel energie van, maar daar houdt het ook wel bij op. In melk zit ook suiker, dit noemen we lactose. Vruchtensuiker noemen we fructose. Aardappels bevatten ook suikers in de vorm van zetmeel. In zoveel producten zit suiker! Pak maar eens willekeurig wat in de supermarkt en lees het label: 9 van de 10 keer vind je suiker onder de ingrediënten staan.

 

Suiker is niet altijd slecht voor je. Je lichaam heeft het nodig om goed te kunnen functioneren. Het is de brandstof voor je lichaam., zeker wanneer je suiker in de vorm van zetmeel binnenkrijgt. Te veel van dit kan ervoor zorgen dat je een suikerverslaving ontwikkelt. Mensen die ineens stoppen met suiker eten, meldden last te hebben van onder andere hoofdpijn en stijve spieren. Of je controle hebt over je eetlust wordt grotendeels bepaald in je hypothalamus, een deel van je brein. Wanneer je elke dag veel zoete producten eet, kan dit zorgen voor een ontstekingsreactie in de hypothalamus en je kunt dan een soort 'suikerverslaving' ontwikkelen. Het gevolg is dat bepaalde cellen, die normaal gesproken je eetlust remmen, kapot gaan en hun werk niet meer kunnen doen, met een vicieuze cirkel als gevolg. . Het zorgt voor afgifte van de stof dopamine, dat een prettig gevoel geeft.

 

Als je minder toegevoegde suikers wilt eten:

1. Hoe eet ik minder suikers bij het ontbijt? Vervang gesuikerde ontbijtgranen en krokante muesli door een muesli van graanvlokken en noten. Neem er vers fruit bij. Vervang zoet broodbeleg door plakjes aardbeien, banaan of appel. Vervang gezoete melkdranken door magere of halfvolle melk of yoghurt. Vervang vruchtensap door een stuk fruit.

 

2. Hoe eet ik minder suiker als tussendoortje? Vervang koekjes, chocolade en snoep door verse groente en fruit zoals snacktomaten, worteltjes en appels. Vervang frisdrank en vruchtensap door water, of koffie en thee zonder suiker. Vervang vruchtensap door een stuk fruit.

 

3. Hoe eet ik minder suiker bij het avondeten? Vervang kant-en-klare dressing door zelfgemaakte dressing op basis van olie of azijn. Vervang ketchup of een kant-en-klare pastasaus door een zelfgemaakte saus op basis van gezeefde tomaten. Vervang appelmoes door vers fruit. Vervang suikerrijke toetjes en pudding door yoghurt zonder toegevoegde suikers.

 

BUIKVET:

Aan je taille kan je goed zien hoe het met je gezondheid gesteld is. Volgens de Nederlandse gezondheidsnorm is gezond voor een vrouw tussen 68-80 cm, voor een man tussen 79-94 cm. Hierboven heb je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Je meet je taille op het smalste stuk vlak onder je ribben. Eerst adem je in en bij je uitademing ga je meten.

Maar hoe kom je daar dan vanaf? De enige manier is door het vet te verbranden. Meer verbranden dan je binnen krijgt.

Begin met het vermijden van enkelvoudige koolhydraten:

• Suiker • Frisdrank • Snoep en chocola • Koek • Gebak • Chips • IJs • Toetjes • Vruchtenyoghurt en yoghurtdrink • Witbrood • Witte pasta • Witte rijst • Wraps • Muesli en cruesli • Ontbijtkoek

 

Hieronder twee overheerlijke recepten zonder suiker:

 

GUILTY PLEASURES:

 

Koolhydraat arme appelcake, zonder suiker (wel nog natuurlijke suikers, dus eet ook weer niet Teveel hiervan). 150 gr amandelmeel 2 appels 4 eieren 10 dadels 1el kaneel 2 tl bakpoeder 40 gr kokosolie even smelten in pannetje. Oven 180 gr, appels schillen en in partjes, dadels pureren in blender/met staafmixer. Alle ingrediënten mengen en in cakeblik (nog invetten met klein beetje kokosolie). 45 min. in oven. Super simpel, gezonde pannenkoeken, lekker als ontbijt of lunch.

 

Banaan Ei Pannenkoek: - 2 eieren. - 1 banaan. - 2 tl kaneel. - kokosolie. - evt. heel klein beetje boekweitmeel. - evt. garneren met aardbeien, blauwe bessen, lepel Griekse yoghurt, kokosrasp. Prak banaan en kluts eieren en kaneel er door of in the blender. Bakken in kokosolie. 2 kanten bakken tot ze mooi bruin zijn. Smullen maar!